‘Ik leer meer van mensen dan uit boeken’

Nieuwe Businessclub Member Krista Kostwinder maakt zowel stappen bij Het Nieuwe Recruitment als in golf. ,,Ik ben altijd heel doelgericht bezig. HCP 22 eind dit jaar, het moet kunnen.”

Het Nieuwe Recruitment – HNR – doet wat de naam aangeeft, zegt Krista. Het schudt de wereld van recruitment op met een andere aanpak – ‘We draaien de boel gewoon om’ – en dat is de mix met marketing. Maar vooral de boodschap van HNR is wat mensen en bedrijven volgens haar aanspreekt. ,,Wie je bent, is belangrijker dan wat je hebt gedaan. Met andere woorden: je hoeft je niet standaard te laten leiden door papiertjes en groene vinkjes en afhaken op basis van een CV . Zie ook wat erachter schuilgaat, de mens achter de kandidaat met al zijn of haar competenties, talenten en karakter.”

Het maakte dat Krista na haar studie aan boord kwam bij een organisatie van enthousiaste vakidioten die nu met achttien man in het voormalige Unilever-onderkomen op Zuid huist. Ze had een oproepje geplaatst waarin ze zich als zelfstandige aanbood om bedrijven te adviseren. Eigenaar Franklin den Bleker van Het Nieuwe Recruitment nodigde haar uit om mee te werken aan recruitmentoplossingen. Vier jaar later is ze als 28-jarige recent benoemd tot HNR Marketing Manager.

Wat het werk leuk maakt, is de combi tussen commercieel, creatief en het contact met zowel kandidaten als bedrijven, zegt ze. ,,Ik heb marketing altijd interessant gevonden en ben daarbij ook creatief. Én commercieel want iets moet wel tastbaar resultaat hebben. Hoe geweldig is het als je een match maakt waar beide partijen totaal niet aan hadden gedacht? En de kijk op recruitment te blijven innoveren? Werven met lef, noemen we het. Dat vind ik leuk, zeker omdat ik merk dat je ook anders naar jezelf gaat kijken daardoor. Ik weet steeds beter wat me ligt en ik zie kwaliteiten die me niet eerder zijn opgevallen. Eén ding weet ik ook: doelen stellen kan ik wel.”

KAARTSPEL

Krista ontwikkelde samen met HNR een kaartspel met 54 persoonlijke en verrassende vragen die bedrijven in een sollicitatiegesprek kunnen voorleggen. Dat kan gaan om iets als waar ben je minder goed in? Of: welke karaktereigenschappen verwacht ik niet bij jou? Cabaretier en HNR-dagvoorzitter Jörgen Raymann kwam op die vraag met dit uit de hoek: ‘Emo, ik ben een huilerd…’ Krista: ,,Het kaartspel is ook aan te vragen via onze website.”

HNR is in de persoon van Krista nu een Ambassadeur van Seve. Geen natuurlijke match, lacht Krista, want golf is niet bepaald een rode draad door het bedrijf. Maar dankzij corona belandde ze toch bij Seve: ,,Het golfcenter was als een van de weinige open in die tijd. Ik heb hier lekker zitten werken en het golfen een beetje aangekeken. Niemand in mijn omgeving die ooit aan die sport heeft gedaan. Maar ik vond het fijn dat het buiten was. Daarom ben ik toch gaan lessen op een gegeven moment.”

BLIJ MENS

Toen ze werd uitgenodigd voor een Business-event zette ze op papier waarom zij dacht dat haar werkgever HNR aansluiting zou moeten zoeken bij het Seve-netwerk. ,,Als jij daarin gelooft, zet het dan maar op, was het antwoord van de baas. Zo zijn we 1 januari Business Member geworden. Het netwerk is een goede club met mooie bedrijven. Inmiddels weet ik ook hoe lekker competitief golf is als sport. Ik volg les bij golfpro’s Justin en Sigi en ik probeer af en toe te oefenen want die HCP 22 eind van dit jaar, daar ligt echt focus op. Mijn vriendinnen krijg ik tot nu helaas niet mee. Ze hebben een aantal keren afgeslagen maar het enthousiasme is niet overgeslagen. Want hoezo ergens tijd in stoppen als je er toch niks van kan? Ik hoop ze nog op andere gedachten te brengen.”

Vroeger zwom ze zich in de prijzen, nu raakt ze haar energie kwijt in golf, fitness, yoga en hardlopen. ,,Mijn leven bestaat uit sport en werk en in het weekend gezelligheid. Ik krijg energie van leuke dingen doen en van mensen. Waarom? Omdat ik van mensen leer, meer dan uit boeken. Het is toch mooi dat je daar ook je werk van hebt kunnen maken. Ik ben een blij en gelukkig mens.”